Çalışanlara Ödenecek Ücret, Prim, İkramiye Ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelik
Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik
Ücret, Prim, İkramiye Ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlanmış ve 18/11/2008 tarihli ve 27058 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (ç) bentleri aşağıda açıklanacak şekilde değiştirilmiştir;
I. 4857 Sayılı İş Kanunu Kapsamındaki Çalışanlara Ödenecek Ücretler Hakkında;
İşyerleri ve işletmelerinde 4857 Sayılı İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile üçüncü kişilerin, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması durumunda bu işçilerin net ücretini bankalar aracılığıyla ödeme zorunluluğu 2009 yılı başından itibaren bulunmaktaydı.
Ancak bahse konu yönetmelikle bu hükümde değişiklik yapılarak bankadan ödeme yapma zorunluluğunun kapsamı genişletilmiş durumdadır. Buna göre 01.06.2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısı en az 5 olan işverenler, çalıştırdıkları işçilere o ay içinde yapacakları ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü ödemenin kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemek zorunda kalacaklardır.
II. Gazetecilere Ödenecek Ücretler Hakkında;
Türkiye genelinde en az 5 gazeteci çalıştıran işverenlerin, çalıştırdıkları gazeteciye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, 01.06.2016 tarihinden itibaren banka aracılığıyla ödemeleri gerekmektedir. Ayrıca gazeteci çalıştıran işverenler aynı zamanda İş Kanununda “işçi” tanımına giren kimseleri çalıştırmaları halinde de ücretleri banka aracılığıyla ödeme mecburiyeti kapsamına gireceklerdir. Bu durumda çalışan sayısına ilişkin sınırlamanın (en az 5 kişi) hesabında, çalıştırılan gazeteci ve işçi sayısının toplamı dikkate alınacaktır.
III. Gemi Adamlarına Ödenecek Ücretleri Hakkında;
Deniz İş Kanununa tabi olarak Türkiye genelinde en az beş gemi adamı çalıştıran işverenler veya işveren vekilleri, çalıştırdıkları gemi adamına, o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, 01.06.2016 tarihinden itibaren bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlü olacaklardır.
IV. Ödemelerin Nasıl Olacağı Hakkında;
Kapsama giren işverenler bulundukları mahalde banka şubesi olmaması ya da çalışanlara banka aracılığıyla ödeme yapılmasına imkân bulunmaması halinde ödemeleri, PTT Genel Müdürlüğü şubeleri aracılığıyla yapabileceklerdir.
V. Ücretleri Bankadan Ödemeyen İşverenler İçin Uygulanacak Para Cezası Hakkında;
Ücretlerin bankadan ödenmesi zorunluluğuna uymayan işverenler için idari para cezası uygulanmaktadır. Buna göre zorunluluk kapsamında olan işverenler; ücretini banka aracılığıyla ödemedikleri her bir gazeteci için 2 bin 651 lira (5953 Sayılı Kanun md. 27), her bir gemi adamı için 2 bin 121 lira (854 Sayılı Kanun md. 51) ve İş Kanunu’na tabi her bir işçi ve her ay için 161 lira (4857 Sayılı Kanun md. 102) idari para cezası ödemek zorunda kalacaklardır.
Bu çerçevede 100 işçi çalıştıran işyerinde bir yıl süre ile yükümlülüğe aykırı davranmanın idari para cezası 100 x 12 x 161 = 193.200-TL olarak uygulanacaktır.
VI. Ödeme ve Tahsilatların Nasıl Olacağı Hakkında;
Ücret ödemelerinden başka bir de tahsilat ve ödemelerin banka veya özel finans kurumları ya da PTT aracılığıyla yapılmasına ilişkin bir zorunluluk bulunmaktadır. Bu kurumlar aracılığıyla yapılan ödeme ve tahsilatların söz konusu kurumlar tarafından düzenlenecek olan belgelerle (dekont, hesap bildirim cetveli, alındı vb.) tevsik edilmesi zorunludur. Bu zorunluluk 01.06.2016 tarihinden itibaren 7 bin liraya düşürülmüştür.
Bu tutarı aşan tahsilat ve ödemelerin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması zorunluluğuna uyulmaması durumunda ilgililere Vergi Usul Kanununda yer alan cezalar tatbik edilecektir.
VII. Kimlerin Zorunlu Tutulduğu Hakkında;
Yedi bin lirayı aşan tahsilat ve ödemelerini banka veya özel finans kurumları ya da PTT aracılığıyla yapmak zorunda olan kişiler Vergi Usul Kanunu kapsamında fatura almak ve vermek zorunda olan kişiler olarak belirlenmiş durumdadır. Buna göre kurumlar vergisi mükellefleri, ticari kazanç sahibi mükellefler (basit usul ve vergiden muaf esnaf dahil) zorunluluk kapsamındadır. Serbest meslek erbabı da 7 bin lirayı aşan tahsilat ve ödemeleri bu kurumlar aracılığıyla yaparak, belgelerini almak zorundadır.
İşlemlerin her biri ayrı ayrı belirlenen haddin altında kalsa bile, aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemlerin toplam tutarı 7 bin lirayı aşarsa, aştığı işlemden itibaren işleme konu tahsilat ve ödemelerin banka veya finansal kurumlar aracılığıyla yapılması gerekmektedir.
Diğer taraftan tahsilat ve ödemeye konu işlem tutarı 7 bin lirayı aşıyorsa, bedel farklı tarihlerde kısım kısım ödense bile her bir tahsilat ve ödemenin banka veya finansal kurumlar kanalıyla gerçekleştirilmesi de unutulmamalıdır.
İlgili yönetmeliğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;