Serbest Bölgede Yazılım Faaliyeti Kapsamında İstihdam Edilen Personelin Ücretlerinde Gelir Vergisi İstisnası
Yazılım Faaliyeti Kapsamında Serbest Bölgede İstihdam Edilen Personelin Ücretlerinde Gelir Vergisi İstisnası Uygulaması Hakkında;
3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nun geçici 3. maddesi uyarınca, serbest bölgelerde faaliyette bulunan mükellefler tarafından bölgelerde üretilen ürünlerin toplam FOB bedelinin en az % 85’inin yurt dışına ihraç edilmesi kaydıyla, istihdam edilen personele ödenen ücretler gelir vergisinden istisnadır. Bu istisna Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar geçerlidir.
12 Mart 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 1 seri numaralı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliği’nde yukarıdaki istisna hükmü ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Söz konusu Tebliğ’in “3.6 Yazılım Faaliyetleri” bölümünde ise yazılım faaliyeti kapsamında serbest bölgede fiilen istihdam edilen personele ödenen ücretlerde gelir vergisi istisnası uygulaması konusu açıklanmaktadır.
26 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3 seri numaralı Tebliğ ile 1 seri numaralı Tebliğ’in”3.6. Yazılım Faaliyetleri” bölümü değiştirilmiştir. Bu değişiklikle, yazılım programlarının elektronik transfer yöntemiyle de yurt dışına gönderilmesine imkân sağlanmaktadır. Buna göre yazılım tanımına uygun bir programın ticari amaçla hazırlanması ve elektronik transfer yöntemiyle ihraç edilmesi halinde, bu yazılım faaliyeti kapsamında serbest bölgede fiilen istihdam edilen personele ödenen ücretler Serbest Bölgeler Kanunu’nda belirtilen şartları taşıması koşuluyla gelir vergisinden istisna edilecektir.
Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:
3218 SAYILI SERBEST BÖLGELER KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 3)
MADDE 1 –12/3/2009 tarihli ve 27167 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 1)’nin”3.6. Yazılım Faaliyetleri” başlıklı bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.