Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında
* “6728 Sayılı Kanun Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’de yayımlandı.
“6728 Sayılı Kanun Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 09.08.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu Kanun ile vergi kanunlarında yapılan bazı değişikliklerin yanında,
– Yatırım ortamının iyileştirilmesi düzenlemeleri,
– İflas erteleme, konkordato ve kayyım atanması ile ilgili düzenlemeler,
– AR-GE teşvikleriyle ilgili düzenlemeler,
– Bürokratik engellerin ve işlem maliyetlerinin azaltılması düzenlemeleri yer almaktadır.
Bu çerçevede, Vergi Mevzuatında yer alan değişiklikler kısaca aşağıda ele alınmaktadır:
1- Bölgesel Yönetim Merkezlerinde Çalışanlara Gelir Vergisi İstisnası:
Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin, Ekonomi Bakanlığından alınan izne istinaden kurulan bölgesel yönetim merkezlerinde münhasıran merkezin faaliyet izni kapsamında istihdam ettikleri hizmet erbabına Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretlere gelir vergisi istisnası getiriliyor.
2- Yurt Dışına Hizmet Veren İşletmelerde Gelir Vergisi İndirimi:
Bilindiği gibi hali hazır uygulamada, Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan,
-mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile
-İlgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelere münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50’si oranında gelir ve kurumlar vergisi indirimi sağlanıyor.
6728 Sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile bu kez de bu işverenlerin, destek personeli hariç olmak üzere, münhasıran bu faaliyetler için istihdam ettikleri ve fiilen bu işleri ifa eden hizmet erbabına ödedikleri ücretlere ilave vergi indirimi getiriliyor.
Bundan yararlanabilmek için bu işverenlerin bu faaliyetlerinden sağladığı hasılatın %85’inin yurt dışından elde edilmiş olması gerekiyor.
Ayrıca ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi hizmetleri de indirim kapsamına alınıyor.
3- Enerji Tasarrufuna Yönelik Yatırım Harcamalarında Gider Yazabilme Avantajı:
İşletmeye dâhil olan gayrimenkulün iktisadi değerini artırıcı niteliği olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar, yapıldığı yılda doğrudan gider yazılabilme imkanı getiriliyor.
4- Muhtasar Beyanname İle Prim Hizmet Bildirgeleri Birleştiriliyor:
Vergi kanunlarına göre verilmesi gereken muhtasar beyanname ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek, kesilen vergilerin matrahlarıyla birlikte sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı ile prim ödeme gün sayılarının tek beyanname ile bildirilmesi sistemine geçiliyor.
5- Mükellefleri “İzaha Davet” Uygulaması Geliyor:
Vergi incelemesine başlanılmadan veya takdir komisyonuna sevk edilmeden önce verginin ziyaa uğradığına delalet eden emareler bulunduğuna dair tespit yapılması halinde ve tespit tarihine kadar ihbarda bulunulmamış olması kaydıyla mükellefler izaha davet edilebilecek.
İzaha davet yazısının tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük süre içerisinde izahta bulunulması durumunda;
-Mükelleflerce yapılan izah sonucu vergi ziyaına sebebiyet verilmediğinin idarece anlaşılması hâlinde mükellefler söz konusu tespitle ilgili olarak vergi incelemesine tabi tutulmaz veya takdir komisyonuna sevk edilmez.
-Mükelleflerce izahta bulunulan tarihten itibaren 15 gün içerisinde; hiç verilmemiş olan vergi beyannamelerinin verilmesi, eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının tamamlanması veya düzeltilmesi ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında bir zamla aynı sürede
3
ödenmesi şartıyla vergi ziyaı cezası, ziyaa uğratılan vergi üzerinden %20 oranında kesilir. (Bu durum vergi incelemesi yapılmasına ve gerekirse tarhiyatın ikmaline engel teşkil etmez.)
Kendisine izaha davet yazısı tebliğ edilen mükellefler, davet konusu tespitle sınırlı olarak, pişmanlık hükümlerinden yararlanamaz.
Ön tespitlerin, verginin bu Kanunun 359 uncu maddesinde yer alan fiillerle(kaçakçılık suçları) ziyaa uğratılmış olabileceğine ilişkin olması hâlinde bu madde hükümleri uygulanmaz.
6- Nüshaların Damga Vergisine Ve Harca Tabi Olma Uygulaması Kaldırılıyor:
Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kâğıtlardan, maktu vergiye tabi olanların her bir nüshası ayrı ayrı aynı miktarda; nispi vergiye tabi olanların ise sadece bir nüshası damga vergisine ve tabi olacak. Bir kâğıt üzerinde birden fazla adi kefalet ve garanti taahhüdü bulunması hâlinde, ayrı ayrı olmak üzere bunlardan yalnızca birinden damga vergisi alınacak.
7- İhracatla İlgili Kağıtlarda Damga Vergisi ve Harç İstisnası:
İhracatla ilgili düzenlenen pek çok kağıda damga vergisi ve harç istisnası getiriliyor. Aynı şekilde döviz kazandırıcı faaliyetlerde de pek çok kağıt damga vergisinden ve harçtan istisna ediliyor.
8- AR-GE Harcamaları İle İlgili Düzenleme:
Hali hazır uygulama da AR-GE harcamaları gelir vergisi mükelleflerince G.V.K. nun 89’uncu; kurumlar vergisi mükelleflerince de K.V.K. nun 10’ncu maddesindeki düzenlemeler göre indirim yapılıyordu. 6728 Sayılı Kanunla bu düzenlemeler ana esaslarında değişiklik yapılmaksızın 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun bünyesinde birleştirildi.
Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının %100’ü, bu kapsamdaki projelerin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge ve yenilik projesi olarak değerlendirilmesi şartıyla, 5520 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi ve 193 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi uyarınca kazancın tespitinde indirim konusu yapılacak.
Ayrıca bu harcamalar, 213 sayılı Kanuna göre aktifleştirilmek suretiyle amortisman yoluyla itfa edilip amortisman gideri de ayrıca yazılacak. Bir iktisadi kıymet oluşmaması hâlinde ise doğrudan gider yazılır.
4
Kazancın yetersiz olması nedeniyle ilgili vergilendirme döneminde indirim konusu yapılamayan tutar, sonraki vergilendirme dönemlerine devrebilecek. Devredilen tutar, takip eden yıllarda yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınacak.
9- KDV Kanunu İle İlgili Yapılan Değişiklikler:
6728 Sayılı Kanunla KDVK’nda da bazı değişiklikler yapıldı:
– Tahvil satana alanların elde ettiği faizin finansman hizmeti sayılarak vergilenmesi engellendi. (Bu şekilde faiz elde edilmesi istisna olarak tanımlandı)
– Finansal kiralama şirketleri, katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarına devredilen taşınmaz ve iştirak hisselerinin satışında istisna için gereken 2 yıllık sürede esneme yapılarak varlıkların bu kuruluşlarda kaldığı sürelerinde istisna için gereken iki yıllık süre içinde sayılması sağlandı.
– Her türlü varlık ve hakkın, kaynak kuruluşlarca, kira sertifikası ihracı amacıyla ve sözleşme süresi sonunda geri alınması şartıyla varlık kiralama şirketlerine devri ile bu varlık ve hakların varlık kiralama şirketlerince kiralanması ve devralınan kuruma devri istisna tanımı içerisine alındı.
– Katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının sat ve geri kirala işlemleri de istisna kapsamına alındı.
– Bilindiği gibi KDV Kanunun 30/d maddesi gereğince kanunen kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi indirim konusu yapılamıyordu.
6728 Sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile KKEG niteliğindeki 5520 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlar ile Gelir Vergisi Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendine göre işletme aleyhine oluşan farklara ilişkin ithalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen katma değer vergisinin indirimine imkan tanındı.
Çek mevzuatında yapılan değişiklikler ise kısaca aşağıda ele alınmaktadır;
– Çekle ilgili olarak “karşılıksızdır” işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında hamilin şikayeti üzerine yapılacak olan yargılama sonucunda her bir çekle ilgili 1500 güne kadar adli para cezasına hükmolunabilecek.
– Adli para cezasının ödenmemesi durumunda bu ceza doğrudan hapis cezasına çevrilecek.
– Karşılıksız çek durumunda ön ödeme, uzlaşma ve HAGB hükümleri uygulanamayacak.
Tasarıya ilişkin Plan Bütçe Komisyonu Raporu’na ekten ulaşabilirsiniz.
5
Kanunun tam metnine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
* “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 426)’Nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 473)” Resmi Gazete’de Yayımlandı.
05.08.2016 tarihli Resmi Gazete’de yer alan Tebliğ ile 2014 yılı satışları veya gayri safi iş hasılatı 150 Bin TL’den az olan mükellefler için Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz kullanma mecburiyeti 1 yıl daha ertelenerek 01.01.2018 tarihine alındı.
Anılan tebliğ metnine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
–– Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 426)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 473)
* “Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10)” Resmi Gazete’de yayımlandı.
05.08.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile “sermaye avansları” ve “Kurumlar Vergisi’nde İndirimler” hususlarında açıklamalar yapıldı.
Anılan tebliğ metnine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
–– Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10)
* “Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği (Sıra No: 13)’Nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ (Sıra No: 15)” Resmi Gazete’de yayımlandı.
10.08.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ terör örgütlerine finansman sağlamaya yönelik mali suçlara ilişkin açıklama değişikliklerini barındırıyor.
Anılan tebliğ metnine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
–– Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği (Sıra No: 13)’nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ (Sıra No: 15)